oppskrifter

Spekemat med hjemmelaget majones

Ramsløk mayonaise.jpg

Hjemmelaget majones er enkelt å lage. Trikset er å være litt tålmodig når oljen skal tilsettes.

Ramløksmajones:
2 eggeplommer
2ts sitronsaft eller en god hvitvinseddik
2dl smaksnøytral olje (Eks raps- eller solsikkeolje)
1dl Ellitsgaard Ramsløk olje
Salt

Fremgangsmåte:
Rør eggeplommer, salt og sitronsaft sammen. Pisk det lyst og luftig med en visp. Bland den nøytrale oljen sammen med Ellitsgaard Ramsløk olje. Spe forsiktig oljen i de vispede eggeplommene imens du fortsatt visper. Start med en spiseskje olje av gangen. Øk mengden olje litt etter litt. Pass på at majonesen hele tiden er glatt og blank. Blir den tynnere er det fare for at den skiller seg. Du kan redde majonesen ved å tilsette litt vann før du fortsetter å spe med olje. Smak til med sitronsaft og salt. 

For en kraftigere ramsløkmajones byttes den nøytrale oljen med mer Ellitsgaard Ramsløk olje. 

Den hurtige:
Bland litt ferdig majones fra butikken med Ellitsgaard Ramsløk olje. Ferdig på 1-2-3!

 

 

Fløtegratinerte poteter med ramsløk olje

Fløtegratinerte poteter er det perfekte tilbehør til lørdags biffen!
4 personer

Fløtegratinert poteter:
1,2kg poteter
1ts salt
2dl fløte
2dl melk
1 sjalottløk
Revet ost

Fremgangsmåte:
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Legg dem lag på lag i en ildfast form og dryss salt ogfinhakket sjalottløk over. Helt melk og fløte i formen.

Stek dem i ovnen på 200grader i ca 40min. Ta dem ut og dryss over ost, for så å steke videre i 5-10min til osten er gyllen. Sjekk potetene underveis og sørg for å ta dem ut før all vesken fordamper og topp med Ellitsgaard Ramsløk olje.

 

 

 

Brioche burger med hjemmelaget majones

4 burgere

Brioche:
285g siktet hvetemel
17g gjær
40g vann (ca. 30grader varmt)
142g egg (3 stk)
10g salt
142g smør (temperert og kutte i små biter)

Ramsløk majones:
2 eggeplommer
1ts hvitvineddik eller sitronsaft
Salt
2dl Ellitsgaard Ramsløkolje

I tillegg trengs det:
Godt kvernet kjøtt, gjerne med mye fett.
Fyll etter eget ønske, for eksempel: ost, bacon, salat, tomat, rødløk, agurk

Fremgangsmåte:
Vi begynner med brioche deigen. Rør gjæren ut i vannet, tilsett mel og rør det sammen. Ha i salt og kna inn i deigen. Visp sammen eggene og tilsett dem i deigen litt av gangen imens det røres. Når du har en samlet deig tilsettes smør, her også litt og litt. La det hele elte i 5min. Sett deigen på kjøl til dagen etter. Har du ikke tid,  la den heve til dobbel størrelse på kjøkkenbenken.

Når deigen har stått over natten, eller hevet på benken, del den inn i mindre emner og pensle med sammenvispet egg. Stek i ovnen på 170grader i 20-25 minutter.

For å lage majones piskes eggeplommer, salt oghvitvinseddik/sitron godt sammen til det blir luftig. Tilsett så oljen litt av gangen, gjerne i en tynn stråle imens man pisker. Blir majonesen for tykk kan man ha i noen dråper vann. Desto mer olje, desto mer smak og tykkere konsistens. Smak til med hvitvinseddik/sitro