Fløtegratinerte poteter med ramsløk olje

Fløtegratinerte poteter er det perfekte tilbehør til lørdags biffen!
4 personer

Fløtegratinert poteter:
1,2kg poteter
1ts salt
2dl fløte
2dl melk
1 sjalottløk
Revet ost

Fremgangsmåte:
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Legg dem lag på lag i en ildfast form og dryss salt ogfinhakket sjalottløk over. Helt melk og fløte i formen.

Stek dem i ovnen på 200grader i ca 40min. Ta dem ut og dryss over ost, for så å steke videre i 5-10min til osten er gyllen. Sjekk potetene underveis og sørg for å ta dem ut før all vesken fordamper og topp med Ellitsgaard Ramsløk olje.

 

 

 

Brioche burger med hjemmelaget majones

4 burgere

Brioche:
285g siktet hvetemel
17g gjær
40g vann (ca. 30grader varmt)
142g egg (3 stk)
10g salt
142g smør (temperert og kutte i små biter)

Ramsløk majones:
2 eggeplommer
1ts hvitvineddik eller sitronsaft
Salt
2dl Ellitsgaard Ramsløkolje

I tillegg trengs det:
Godt kvernet kjøtt, gjerne med mye fett.
Fyll etter eget ønske, for eksempel: ost, bacon, salat, tomat, rødløk, agurk

Fremgangsmåte:
Vi begynner med brioche deigen. Rør gjæren ut i vannet, tilsett mel og rør det sammen. Ha i salt og kna inn i deigen. Visp sammen eggene og tilsett dem i deigen litt av gangen imens det røres. Når du har en samlet deig tilsettes smør, her også litt og litt. La det hele elte i 5min. Sett deigen på kjøl til dagen etter. Har du ikke tid,  la den heve til dobbel størrelse på kjøkkenbenken.

Når deigen har stått over natten, eller hevet på benken, del den inn i mindre emner og pensle med sammenvispet egg. Stek i ovnen på 170grader i 20-25 minutter.

For å lage majones piskes eggeplommer, salt oghvitvinseddik/sitron godt sammen til det blir luftig. Tilsett så oljen litt av gangen, gjerne i en tynn stråle imens man pisker. Blir majonesen for tykk kan man ha i noen dråper vann. Desto mer olje, desto mer smak og tykkere konsistens. Smak til med hvitvinseddik/sitro

Løk i variasjon

4 personer som en forrett:

Syltet løk:
2 store Løk
1 dl sukker
1 dl vann
1 dl klar eddik 7%

Løkpuré:
3 løk
Litt klarnet smør eller olje

Gressløk krem:
1 dl Seterrømme
0,5 dl Ellitsgaard Gressløk olje

Ekstra:
Revet god fast ost f.eks  parmesan eller Norske Holtefjell

Fremgangsmåte:
Syltet løk: Kok opp sukker, vann og eddik.
Fjern skallet på løken og kutt dem i to på midten. Stek de på en tør panne til de er helt brente.
Kok så løken mør i laken.
Løken kan holde seg i flere måneder om de er dekket av laken hele tiden, så her er der godt rom for å lage en stor porsjon.

Ved servering kutt den syltede løken i passe biter og krydre dem med salt. Lun de opp i laken eller varm dem i ovnen på 70-90 grader (tar ca. 20-30 min i varm ovn).

Løk Purè: Skrell og finsnitt løken. Ha litt klarnet smør eller olje i en gryte og legg i løken.
Komfyren skal stå på medium varme og det skal stå og surre til de er godt brune og karamelliserte.  Pass på de ikke blir svarte. Når de har en fin gyllen farge, skrue ned kokeplaten og la det stå og små koke til løken er helt mør.
Der etter blendes løken til en fin puré. Hvis puréen blir for tykk kan det eventuelt tilsettes litt vann eller fløte.

Gressløk krem: Miks de to sammen og smak til med salt.